Ennél nincs lejjebb !

2013.10.12 21:59

Tegnapi focimeccsről elég nehéz írnom, miután sikerült feleszmélni ebből a gyomrosból valamennyire, bár nem volt egyszerű az ébredés és sajnos Kissé Deja Vu érzés kapott el, a Bukaresti rémálomhoz hasonlíthatnám az egészet, bár akkor dühös voltam az eredmény és a mutatott játék miatt, mostanra meg inkább elkeseredett és teljesen tanácstalanná váltam. Tanácstalan, mert úgy látszik nincs ki út ebből a helyzetből, tanácstalan mert most kéne írni valami nagyon okosat, ami egy utolsó kis reményt adhatna magamnak és a szurkolóknak.

Nagy volumenű elemzésben most nem szeretnék belemenni, mert azt már más blogerek és a média megtette helyettem. Mindenki látta a mérkőzést és szerintem épp eleget dühöngött rajta, hogy most mindezt én újra felidézzem. A ló már jó régen megdöglött és döglött lóba lehet, hogy könnyű bele rúgni de finoman szólva sem elegáns megoldás, tehát én ettől most megkímélnék mindenkit. A mérkőzés nyugodtan nevezhető újabb mérföldkőnek a lejtőn vezető utunkon, mert történelmi vereséget szenvedtünk. Soha előtte nem kapott 8 gólt egyetlen válogatottunk sem és mindez Egervári posztjába került. Annyit a javára írnék, hogy azonnal vette a kabátját és kalapját és felajánlotta a lemondását. Nyilván nem volt más választása, de azért van jó egynéhány példa arra vonatkozóan, hogy egy sikertelen edzőt gyatra eredménysorozat után szinte szaros lapáttal kell elzavarni nagy végkielégítéssel a zsebeiben. A tegnapi 8:1 meg nem lehet csak az ő felelőssége, mert ilyen szintű védekezést még a péntek délutáni tanár-véndiák meccsen sem tapasztalok, pedig ott is látni szánalmas jeleneteket, de azon legalább csak néhány ember bosszankodik, nem pedig egy egész ország.

Mint mindig most is megújulásra lenne szükség, de olyan igazira és nem az elmúlt évek elcseszett próbálkozásaira gondolok, elég ha csak a Détári-Bozsik duót vagy Várhidit, a nagy fiatalítót említem meg, akik nagy megmentőként érkeztek aztán a hátsó kapun kellett kisunnyogniuk

Ugyanakkor nem csak a válogatottunkra, de a sportmédiára is ráférne egy jókora megújulás. Mert amit műveltek a Román-Magyar előtt az kicsit gyomorforgató volt - bár erről már korábban írtam - aztán amikor kikaptunk akkor a média alázta a legjobban a játékosokat. Most meg azzal jönnek, hogy külföldi edző kell mert a magyar edzők nem képesek eredményt felmutatni - mondjuk ez igaz is . Mindenesetre szánalmasnak tartom ezeket a szavazgatásokat, amit mondjuk egyes sajtóorgánumok művelnek, mintha a szurkolóknak vagy a közvéleménynek bármi köze is lenne a jövendőbeli kapitányunk megválasztásához. Véleményem szerint úgy is a legolcsóbb, legkényelmesebb megoldást fogják választani az MLSZ-nél. Szóval teljesen felesleges ez az olcsó hangulatkeltés az új kapitány személyét illetően

Másrészről ha már külföldi edzőnél tartunk, Lothar Matthaus többek között azért nem lehetett sikeres, mert mind a hazai közeg (edzők, szakértők) mind a média nagyon ellene volt. Pedig akárki akármit mond, ő aztán igazán kiállt a csapatáért szerették is érte a játékosok, magamból kiindulva talán a szurkolók is... Logikai alapon azonban levezethető, hogy semmilyen külföldi szakember nem lehet itt sikeres, mert 1-2 kudarc után majd a Nyilasi, Puhl, Zombori féle szakértő gárda pikk pakk lehúzná róla a keresztvizet - a sportújságírókkal és blogerekkel - egyetemben.

Most szépen mindenkinek magába kéne nézni. Játékosnak, vezetőnek, médiamanusnak és szurkolóknak egyaránt mert mindenki hozzáadta a maga részét az elmúlt 30 év gyalázatához. De amíg nem kezdődik el egyfajta öntisztulás a magyar fociban, igazán teljesen mindegy, hogy kit hoznak ide szövetségi kapitányként. A fejétől bűzlik a hal, s amíg a vezetők nem képesek előállni egy épkézláb koncepcióval, hogy lendítsék előre a futballunkat kötve hiszem, hogy a válogatott sikeres lehet.

 

Mint minden válogatottnak, a magyarnak is a honi bajnokságnak kéne megadnia az alapot. De az NB1 " minőségéről" aligha lehet bármi jót mondani. A külföldön kenyerüket kereső játékosaink itt kezdték el a pályafutásukat és itt sajátították el a futball alapjait- pechjükre - nem csoda, hogy nagy részük kint sem tudja magát a csapatba beverekedni. Szóval tényleg előbb a saját bajnokságot kéne rendbe hozni és minden csapatnak hozzá kéne járulni ehhez a munkához.

Nem vagyok az összeesküvések híve, de sok kurta történetet hallani a magyar fociról és az azt irányítókról. Meggyőződésem, hogy van egy grémium ma Magyarországon, akinek teljesen kézenfekvő ez az állapot, mert így is jól megélnek ebből, magas fizetéseket vágnak zsebre miközben évtizedek óta nincs egy épkézláb és stabil BL vagy El csapatunk.

Mivel a válogatottnak nincs miből vagy kikből meríteni, a tegnapi szégyen csak idő kérdése volt. Jöhetett volna előbb is, vagy a következő meccsen, de akár 7 év múlva. Úgy látszik most volt itt az ideje a történelmi vereségnek.

A 2016-os Eb selejtező kapcsán sem vagyok túl derűlátó elnézve ezt a 8:1-t. Mert 2014 Szeptemberében ugyanezt a bagázst látnánk a képernyőn. Már nincsenek olyan fiatalok, akiket igazán kilehetne próbálnia mint volt mondjuk 2009-ben az U20-as VB után ( Aztán meg is nézhetjük, hogy Koman, Gosztonyi, Németh és a többi mire vitte) külföldi szövkap is ugyanúgy Korcsmárt rakná a védelem tengelyére mert azon a poszton nincs jobb játékos sem külföldön, sem itthon. Szóval jövőre kezdődhet elölről a gyalázat és most az újrafiatalításos " kártyát " sem lehet előhúzni, mert 1-2 kivételt leszámítva szerintem az utánpótlás válogatottaink is elég gyengécskék

Annyiban még fontos lehet az Andorra elleni meccs, hogy így el lehetne csípni kis mázlival a harmadik helyet. Ez meg a harmadik kalapba kerülés miatt lenne borzasztó fontos. A 2016-os eb-re 24 csapat és ha végre nem ilyen balszerencsések leszünk, hogy kikapjuk azokat a románokat, akikkel tulajdonképpen helyet cseréltünk a 4. és 3. kalapban és nem a hollandokat kapjuk, amely véleményem szerint Európa 3. legjobb válogatottja a Német és Spanyol után, egy jó sorsolással talán becsúszunk a 2. helyre. De ehhez előtte ki kell cserélni a komplett védelmet. Remélem látni fogjuk Ottigba Kenny-t, Vadóczot, Adorjánt és Husztit a válogatottba 2-3 új pofával kiegészülve.. és Isten áldjon minket jövőre !